• Werkdagen voor 17:00 uur besteld, morgen in huis
  • 2 jaar garantie op al onze producten
  • Onze winkel in Valkenswaard
  • Advies nodig? +31 (0)40 76 000 85
  • Vragen? Neem contact op
  • Werkdagen voor 17:00 uur besteld, morgen in huis
  • 2 jaar garantie op al onze producten
  • Onze winkel in Valkenswaard
  • Advies nodig? +31 (0)40 76 000 85
  • Vragen? Neem contact op

Revolutionaire Software Update 3.4 voor Engine DJ controller

Revolutionaire Software Update  3.4 voor Engine DJ controller

Allereerst, wat is EngineDJ ook alweer?

EngineDJ is een DJ ecosysteem dat bestaat uit een tweetal onderdelen: EngineOS en Engine Desktop.  EngineOS is een besturingssysteem dat wordt gebruikt in sommige mediaplayers van de merken Numark en Denon. En Engine desktop is de desktop software, zowel Windows als Mac waarmee je je muziek kan voorbereiden om mee te nemen naar je gig.

Net als je iPhone of Android smartphone heb je op spelers met EngineOS ook dat als er een nieuwe versie van het OS uitkomt je automatisch de meest recente functionaliteit in huis haalt. Je hardware moet deze functionaliteit dan natuurlijk wel ondersteunen. Dat is wezenlijk anders dan bijvoorbeeld producten van Pioneer of AlphaTheta waarbij er frequent nieuwe firmware updates uitkomen maar die hebben alleen het doel om stabiliteit en betrouwbaarheid te verbeteren.

De verbeteringen in versie 3.0 waren voor de gebruiker nog niet zo heel zichtbaar. De 3 in het versienummer geeft aan dat INMusic, de makers van EngineDJ, dit als de derde generatie van het systeem ziet. Er werd een sampler geïntroduceerd maar de meeste updates bleven nog verborgen. Ook in versie 3.0 is de koppeling met externe software om je muziek voor te bereiden, zoals Lexicon verbeterd. Daarover later meer.

Het is versie 3.1 dat het duidelijk is dat dit een nieuwe generatie software is! De effecten, zoals echo en flanger, waren tot dan toe altijd goed en degelijk maar altijd minder goed dan bij Pioneer. Met deze versie zijn alle ingebouwde effecten totaal vernieuwd en nu dus wel helemaal up to speed en er is een nieuw effectsoort toegevoegd: de TouchFX. TouchFX maakt gebruik van het touchscreen van de player en met een groot X-Y pad kan je direct de effectparameters aanpassen aan de het moment. Een lekker groot en dramatische suite van geluidseffecten.

Ook kreeg de sampler een dikke vette upgrade waardoor deze nu goed bruikbaar is om je airhorn sample, maar ook transitie-effecten (“whooosjh”), jingles of, mijn favoriet: “ein prosit” in te laden.   

Versie 3.2 was een soort tussenupdate met een heleboel grotere en kleinere tweaks aan de effecten maar het is versie 3.3 waar het weer uniek wordt.

Deze versie kent de introductie van de DJ-Profielen. De tijd dat je nog een USB stick in de club nodig hebt lijkt te verdwijnen. Met je eigen profiel kan je in de club op de speler inloggen en je bent direct ingelogd in Tidal, Soundcloud, Amazon en je Dropbox. Daarnaast wordt de metadata van alle muziek opgeslagen in je profiel. Maar ook gedeeld met andere gebruikers. Zo had ik afgelopen carnaval een verzoek van een lokale “artiest”. Niet alleen had ik deze via Tidal zo gevonden maar ook, omdat een andere DJ deze track al eerder had gespeeld had ik direct toegang tot de beatgrid, key en bpm data. Omdat al deze data via je profiel toegankelijk is, merk je nauwelijks verschil tussen draaien vanaf Tidal, of vanaf je eigen SD kaart.

Vanaf versie 3.3 is er ook een phase meter toegevoegd aan het display. Dergelijke meters waren eerder ook al beschikbaar op Traktor of de CDJ3000 maar nu dus ook op Engine. De Phase meter geeft aan of je mix nog strak op de beat zit en in een visueel hulpje of je de track iets moet versnellen of vertragen om m weer strak in de beat te leggen.

Ook is er weer een nieuw effect toegevoegd; de faderecho. Deze geeft een klein staartje van echo als je de fader of crossfader dichtgooit. Voor sommige overgangen klinkt dit leuk. Zelf vindt ik het handig dat je deze functie eenmalig kan aanzetten. Dus 1 keer de fader dichttrekken en daarna staat ‘t effect automatisch weer uit. Want als je dit voor al je overgangen gebruikt klinkt je set al snel vermoeiend.

Wat je set minder vermoeiend laat klinken is als de muziek logisch bij elkaar past. En daar zorgt de match functie voor. In de muziekcollectie kan je nu filteren op tracks met ongeveer dezelfde bpm, genre en toonkleur/key. Ook kan je automatisch filteren op tracks die je al eerder in de set hebt gespeeld zodat deze niet weer naar boven komen. Je kan instellen hoe streng of losjes het match filter moet zijn. Je zal meteen merken dat je sets een stuk lekkerder en logischer zal klinken.

En dat brengt ons bij de meest recente versie: 3.4 Bluetooth.

Je kan nu je telefoon of laptop met de mediaplayer verbinden. Afhankelijk van de gebruikte app/software kan je de transport controle knoppen van je speler gebruiken en zo een signaal vanaf Bluetooth binnenhalen. Het maakt niet uit of je het gebruikt voor die ene track van Spotify, het langs de lijn verslag van PSV – SC Heerenveen of de laatste ronde van GrandPrix van Zandvoort. Of misschien wel om de audiotrack van een powerpoint presentatie tijdens je corporate gig binnen te halen. Bluetooth geeft voor sommige DJs behoorlijk creatieve of makkelijke oplossingen.

Naast audio kan je ook een bluetooth keyboard aan je spelers koppelen om zo nog sneller je track te kunnen vinden.

Op de achtergrond van al deze nieuwe functionaliteit is er ook veel gebeurd aan de desktop app. Als je oude reviews terugleest dan zijn deze reacties ook niet mals. In de recente updates van EngineDJ desktop zijn er grote stappen gemaakt in snelheid en stabiliteit.  Persoonlijk was ik blij te horen dat de connectie met Lexicon is verbeterd. Ik ben zelf actief gebruiker van dit softwarepakket om niet afhankelijk te zijn van de onhebbelijkheden en crashes van Engine desktop. Ik merk dat ik steeds vaker de gratis Engine software gebruik omdat deze gewoon goed en betrouwbaar is en dat ik Lexicon nog maar zelden open.

Met de introductie van 3.4 hebben de makers van Engine al geteased dat er binnenkort ook bluetooth output beschikbaar komt. En ik heb zelf het gevoel dat er nog veel meer in het vat zit voor de derde generatie Engine producten.

__

Ben-E is sinds 1995 als all-round DJ actief op onder meer evenementen, bruiloften en zakelijke events. Gebruiker van de Denon Prime4 en de Numark Mixstream pro en klant bij DJStunter. Ben-E is niet verbonden aan INmusic of een van de genoemde merken. Meningen en observaties zijn op persoonlijke titel van de auteur.

Het Mixcloud account van Ben-E is te vinden via www.Ben-E.nl